All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:
PCR speekseltest
Bij verdenking van een acute besmetting
PCR Corona – Speekseltest voor € 99,50 excl. btw | € 120,40 incl. btw
Gecertificeerde & gevalideerde laboratoria
Juist testen vormt een cruciaal onderdeel van de pandemische respons, vooral nu landen geleidelijk beperkingen op het gebied van sociale afstanden opheffen. Dit vereist een vroege, wijdverbreide, nauwkeurige en gevoelige diagnose van geïnfecteerde mensen, zowel met als zonder symptomen.
Speeksel verspreidt het SARS-CoV-2-virus via ademhaling, hoesten, niezen en conversatie. SARS-CoV-2 kan tevens overleven in kleine druppeltjes speeksel (saliva) in een experimentele omgeving. We kunnen dit dus eveneens gebruiken om viraal RNA te detecteren.

Hoe vraag ik de SARS-CoV-2 PCR speekseltest aan?

 • Er zijn verschillende mogelijkheden om de PCR speekseltest aan te vragen. Als consument, ondernemer of zorgverlener kun je rechtstreeks een afname inplannen via onze contactpagina of hieronder via de button: “Ja, ik wil me laten testen”. Verdere instructies worden vervolgens per mail gegeven.
 • Voor bedrijven bieden wij een afnamepakket. Het is mogelijk om op locatie de afnames te verzorgen. Werknemers kunnen ook naar een vooraf uitgekozen locatie verwezen worden, alwaar een afnameset voor de PCR speekseltest beschikbaar is.
 • Voor zorgverleners kan de test individueel of collectief afgenomen worden. Op aanvraag is een afnamepakket samenstellen mogelijk.
De Media

Een speekseltest om corona op te sporen. Dat wil professor microbiologie Herman Goossens introduceren. Om bij een corona-uitbraak op een school leerlingen of in een woonzorgcentrum bejaarden te testen. “Het heeft tal van voordelen tegenover de neuswisser die we nu kennen”, aldus professor Goossens. (ATV België, 17 augustus 2020).

Viroloog Chantal Reusken, expert op het gebied van testen bij het RIVM, volgt de internationale innovaties op dit gebied op de voet en onderzoekt ze op betrouwbaarheid en haalbaarheid. “De eerste vernieuwing is een speekseltest voor corona”, vertelt Reusken. Vanaf half augustus zal deze worden ingevoerd, uitsluitend voor kinderen van zes jaar en jonger, of op speciale indicatie. Het is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes diep in de neus en keel, wat onaangenaam kan zijn. (Telegraaf-NOS, 07 2020)

Speeksel

Speeksel is een van onze grootste vijanden in de COVID-19-pandemie, vanwege zijn rol bij de verspreiding van het virus. Toch kan speeksel ook een vriend zijn, omdat het mogelijk een manier biedt om de ziekte te diagnosticeren zonder invasieve neusuitstrijkjes te gebruiken.

Speeksel weerspiegelt onze gezondheid. Niet alleen in de mond maar in ons hele lichaam. Om deze reden is speeksel uitgebreid onderzocht als een diagnostisch hulpmiddel voor chronische systemische ziekten, evenals voor orale aandoeningen zoals parodontitis en orale kankers. Helaas is er minder aandacht besteed aan het potentiële nut van speekseltesten bij acute infectieziekten zoals COVID-19. Waarschijnlijk omdat onderzoekers en clinici het volledige potentieel ervan nog niet waarderen.

Saliva

Wanneer we ziek worden is er veel aantonend bewijs in ons speeksel te vinden. De ziektekiemen zelf, de antilichamen en eiwitten van het immuunsysteem die we gebruiken om ze te bestrijden. Speeksel bevat ook genetisch materiaal en andere cellulaire componenten van pathogenen; ook nadat we ze hebben afgebroken en verwerkt.

Speeksel is eenvoudig te verzamelen en laat een veelbelovende vooruitgang zien voor het detecteren van Corona. Hiermee wordt aandacht gegeven aan het verlagen van drempels om deel te nemen aan testprogramma’s. Het gemak waarmee de test kan worden afgenomen en de pijnloze bemonstering is vriendelijk en tijdbesparend voor degene die de test ondergaat.

Wanneer PCR?
Saliva (speeksel) test verus Nasofaryngeale (diepe neus) afname:
 • Op plaatsen met beperkt gekwalificeerd personeel, dus beperkt aanbod gekwalificeerde diepe neusswab afname
 • Op plaatsen waar een groot aantal tests vereist is zoals op scholen, clubs, instellingen, bedrijven, verenigingen, defensie en de overheid
 • Op plaatsen waar weinig/geen swab afnamemateriaal voor handen is
 • Op plaatsen waar er een tekort is aan persoonlijke beschermingsmiddelen; afname wordt door kandidaat zelf in een aparte ruimte opgevangen en ingeleverd
 • Bij baby’s, kinderen en andere mensen voor wie een neusuitstrijkje moeilijk is
 • Voor ondernemers, zorgpersoneel en consumenten die niet in aanmerking komen voor een afname bij de GGD en/of daar niet tijdig ingepland kunnen worden.
Huidige PCR neustest

De standaardtest is de PCR uitstrijktest, waarbij een uitstrijkje (swab) door je neus en naar de achterkant van je keel gaat. Een polymerasekettingreactie (PCR) is de gouden standaard voor het detecteren van SARS-CoV-2 (het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt). Dit test op het genetisch materiaal (DNA/RNA) van het virus.

In Australië bijvoorbeeld, zijn sinds het begin van de pandemie meer dan 2,5 miljoen van deze tests uitgevoerd, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de bestrijding van het virus.

Voordelen
Voordelen van een speekseltest t.o.v. diepe neus afname
 • pijnloze en klantvriendelijke bemonstering
 • eenvoudige manier van monsterafname
 • geen ‘vreemde’ voorwerpen (wattenstaafje) in de neus
 • geen beschadigingen van het neusslijmvlies en de Nasopharynx
 • grotere detectiegevoeligheid door zeer geconcentreerd geïsoleerd en gezuiverd RNA
 • grotere consistentie tijdens het verloop van de infectie door behoud saliva in droge microbuis
 • voorziet eerdere detectie van viraal RNA bij het begin van symptomen
 • viraal RNA is detecteerbaar vóór het begin van koorts of ademhalingssymptomen
 • minder besmettingsrisico voor hulpdiensten en gezondheidsmedewerkers
 • monster kan in een aparte ruimte door cliënt zelf afgenomen worden
 • vermindert het verbruik van benodigdheden, beschermingsmiddelen en wattenstaafjes
Greep uit de media
Eén van de vernieuwingen waar in augustus al mee gewerkt gaat worden is een speekseltest. Deze test is uitsluitend bedoeld voor kinderen van zes jaar en jonger. De speekseltest is een alternatief voor het bemonsteren met wattenstaafjes die diep de neus en de keel in moeten. (OOG tv, 18 juli 2020).
Disclaimer
De door ons gehanteerde PCR speekseltest technologie is gevalideerd. In nagenoeg alle gevallen levert dat een zeer betrouwbaar testresultaat op. Er is echter altijd een kleine kans op een zogenaamd vals-negatieve (u bent wel besmet, maar de test wijst dat niet uit) of vals-positieve (u bent niet besmet, maar de test indiceert uit dat u wel besmet bent) uitslag. Daarnaast bestaat er een eveneens kleine kans dat het bij u afgenomen monster niet een eenduidig resultaat geeft door externe oorzaken (denk daarbij bijvoorbeeld aan recent oraal gebruik van medicatie, alcohol, mondspoelmiddelen en/of andere verontreinigingen in de mond-, keel- en neusholten). Een PCR test biedt derhalve nooit een absolute (100%) zekerheid op een (betrouwbaar) resultaat. Aan de uitslag van een test kunt u dan ook geen rechten ontlenen.
Onderzoek

Een onderzoekrecensie, gepubliceerd in het tijdschrift Diagnostics, suggereert dat speeksel een gemakkelijk en toegankelijke diagnostische tool kan zijn voor het detecteren van de aanwezigheid van SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) en misschien zelfs kan onthullen of het immuunsysteem van iemand het virus al tegengekomen is.

In deze studie werd gekeken naar de resultaten van 3 verschillende onderzoeken; in Italië, in Hong Kong en in de nabijgelegen Chinese stad Shenzhen op het vasteland. Uit alle drie de onderzoeken blijkt dat SARS-CoV-2 inderdaad aanwezig is in het speeksel van COVID-19-patiënten (respectievelijk 87%, 91,6% en 100% van de patiënten). Dit suggereert dat speeksel potentieel een zeer nuttige bron van specimen is voor het detecteren van het virus.

Immuniteit

Speeksel is sterk en stabiel. Het kan meerdere jaren bij –80 ℃ worden bewaard met weinig degradatie. Dit betekent dat het relatief eenvoudig is om de progressie van COVID-19 bij individuele patiënten te volgen, door het speeksel op verschillende tijdstippen tijdens de ziekte en het herstel te verzamelen. Speekseltesten van herstelde patiënten zouden ons tevens kunnen vertellen of ze de ziekte voor een tweede keer hebben doorgemaakt en hoe sterk hun immuunrespons is.

Er is echter nog geen onderzoek beschikbaar naar het gebruik van speeksel om immuunresponsen te volgen. Het is de moeite waard om dit te onderzoeken, gezien de dringende behoefte aan een betrouwbare en kosteneffectieve manier om de bevolking te controleren op immuniteit voor COVID-19 terwijl de uitbraak voortduurt.

Uitslag
Getest (voor 15:30 uur) Uitslag (uiterlijk)
Maandag Woensdag
Dinsdag Donderdag
Woensdag Vrijdag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Woensdag
Nieuws uit Amerika
Universities and clinicians alike are now planning to incorporate saliva-based sampling into their workflow for diagnosing COVID-19. The UK government recently partnered with the molecular diagnostics company Optigene to develop a pilot study involving more than 14,000 people to test the efficacy of its saliva test. In the US, the University of Chicago will use spit tests to clear patients prior to elective surgeries in its hospital for the next several years, Evgeny Izumchenko, a UChicago oncologist who helped develop the university’s test. (The Scientist, 9 juli 2020).
Kantoor

Molenstraat 68
4793 EH Fijnaart
Nederland

Contact

+31 (0)168 32 10 66
info@coronapreventief.nl
afspraak@coronapreventief.nl

Testlocatie

Molenstraat 68
4793 EH Fijnaart
Nederland

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons
Copyright © 2020 – Team Corona Preventief